3 waardevolle tips voor het behoud van een grafsteen
26 september 2016 

3 waardevolle tips voor het behoud van een grafsteen

Een grafsteen gaat een zeer lange periode mee. Het geeft de herinnering aan een dierbare een fysieke plek. Daarom is het belangrijk dat deze plaats er netjes en verzorgd bij ligt. Maar op welke manier zorg je voor het behoud van een grafsteen?

Materiaalsoort grafsteen

Een grafsteen is in veel gevallen geproduceerd van graniet. Graniet is een heel hard materiaal, wat weinig onderhoud nodig heeft. Zeker gepolijst graniet (glad oppervlak, lees hier het verschil tussen gepolijst en gezoet) heeft weinig onderhoud nodig.

Er bestaan ook grafstenen van marmer. Dit is een veel zachter en kwetsbaarder materiaal en heeft andere voorschriften. De grafstenen die door Grafsteenwinkel.nl worden geleverd worden uitsluitend van de hardere steensoort graniet geproduceerd.

Onderstaande tips zijn van toepassing op een grafsteen van graniet.

Tip 1 | Onderhoudsmiddelen

De eerste tip zorgt voor het behoud van de grafsteen: Gebruik nooit agressieve of zuurhoudende onderhoudsmiddelen. Het gebruik van dit soort middelen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de grafsteen dof wordt. Twijfel je over het gebruik van een bepaald onderhoudsmiddel? Stel dan een vraag onder dit artikel, zodat we je kunnen helpen. Het gebruik van groene zeep zorgt meestal voor een positief resultaat en voorkomt problemen.

Tip 2 | Kaarsen en olielampen

Op veel grafstenen worden kaarsen en olielampen geplaatst. Zorg er altijd voor dat er een kaars in of op een houder staat. Kaarsvet blijft namelijk jarenlang zichtbaar, als het op de grafsteen druipt.

De olie uit een omgevallen olielamp zorgt voor een vlek die in de grafsteen trekt. Deze vlek is nooit meer te verwijderen. Veranker een olielamp daarom goed.

Tip 3 | Vaak en veel water

Wil je er persoonlijk voor zorgen dat een grafsteen netjes blijft? Maak de grafsteen dan regelmatig schoon met een zachte borstel en veel water. Het vele water zorgt ervoor dat je geen krassen krijgt.

Is de grafsteen al langere tijd niet schoongemaakt en krijg je de steen niet goed meer schoon met een zachte borstel? Probeer dan een hardere borstel. Het gebruik van veel water voorkomt krassen op het gepolijste oppervlak.

 

Liggende grafsteen.

Download prijslijst grafstenen