26 september 2016 

3 waardevolle tips voor het behoud van een grafsteen

Een grafsteen gaat een zeer lange periode mee. Het geeft de herinnering aan een dierbare een fysieke plek. Daarom is het belangrijk dat deze plaats er netjes en verzorgd bij ligt. Maar op welke manier zorg je voor het behoud van een grafsteen?

Materiaalsoort grafsteen

Een grafsteen is in veel gevallen geproduceerd van graniet. Graniet is een heel hard materiaal, wat weinig onderhoud nodig heeft. Zeker gepolijst graniet (glad oppervlak, lees hier het verschil tussen gepolijst en gezoet) heeft weinig onderhoud nodig.

Er bestaan ook grafstenen van marmer. Dit is een veel zachter en kwetsbaarder materiaal en heeft andere voorschriften. De grafstenen die door Grafsteenwinkel.nl worden geleverd worden uitsluitend van de hardere steensoort graniet geproduceerd.

Onderstaande tips zijn van toepassing op een grafsteen van graniet.

Tip 1 | Onderhoudsmiddelen

De eerste tip zorgt voor het behoud van de grafsteen: Gebruik nooit agressieve of zuurhoudende onderhoudsmiddelen. Het gebruik van dit soort middelen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de grafsteen dof wordt. Twijfel je over het gebruik van een bepaald onderhoudsmiddel? Stel dan een vraag onder dit artikel, zodat we je kunnen helpen. Het gebruik van groene zeep zorgt meestal voor een positief resultaat en voorkomt problemen.

Tip 2 | Kaarsen en olielampen

Op veel grafstenen worden kaarsen en olielampen geplaatst. Zorg er altijd voor dat er een kaars in of op een houder staat. Kaarsvet blijft namelijk jarenlang zichtbaar, als het op de grafsteen druipt.

De olie uit een omgevallen olielamp zorgt voor een vlek die in de grafsteen trekt. Deze vlek is nooit meer te verwijderen. Veranker een olielamp daarom goed.

Tip 3 | Vaak en veel water

Wil je er persoonlijk voor zorgen dat een grafsteen netjes blijft? Maak de grafsteen dan regelmatig schoon met een zachte borstel en veel water. Het vele water zorgt ervoor dat je geen krassen krijgt.

Is de grafsteen al langere tijd niet schoongemaakt en krijg je de steen niet goed meer schoon met een zachte borstel? Probeer dan een hardere borstel. Het gebruik van veel water voorkomt krassen op het gepolijste oppervlak.

 

Liggende grafsteen.

Jan Dijkstra

Door

Jan Dijkstra

op 7 May 2018

Bedankt voor deze tips om een gedenksteen te onderhouden. Vaak en veel water geven is wel een goede tip, maar hoe vaak heb je de kans hiervoor om dit te doen? Ik bezoek het graf van mijn moeder maximaal een keer per maand. De tip met de kaarsen vind ik wel erg goed, vaak zie ik toch dat grafstenen besmeurd zijn met kaarsvet. Dit zou ik liever willen voorkomen.

Simon van Lit

Door

Simon van Lit

op 7 May 2018

Bedankt voor de reactie, Jan Dijkstra. De grafsteen regelmatig (lees: meerdere keren per jaar) schoonmaken met veel water en een zachte borstel is voldoende. Als de grafsteen op een plaats staat met veel bomen in de buurt is het aan te raden om het iets vaker te doen, zeker in het voor- en najaar.

Marie de Jonge

Door

Marie de Jonge

op 28 August 2018

Inderdaad een goed idee om een olielamp of andere vorm van verlichting goed te verankeren. Het zou jammer zijn wanneer een mooie steen vervuild wordt door kaarsenvet of olie. Ik zie tegenwoordig ook veel lampjes op zonne-energie. Dit is naar mijn idee een goed alternatief.

Simon van Lit

Door

Simon van Lit

op 28 August 2018

Hallo Marie, Bedankt vor de reactie. Ja, het komt inderdaad steeds vaker voor dat er wordt gekozen voor een lantaarn op zonne-energie op een grafsteen of een energiezuinige lamp op batterijen die een ongeveer een jaar meegaat. Beide opties kunnen wij ook leveren.

Vincent Rondwijk

Door

Vincent Rondwijk

op 5 September 2019

Bedankt voor het delen van de tips om een grafsteen mooi schoon te houden. Ook goed om te weten dat groene zeep een veilig middel is om mee schoon te maken. Daarnaast heb ik ook weleens gehoord dat er speciale middelen bestaan waarmee je een bepaalde steensoort mee schoon kan maken.

Vincent Rondwijk

Door

Vincent Rondwijk

op 22 October 2019

Ik geloof dat goed onderhoud belangrijk is wanneer je te maken hebt met natuursteen. Agressieve middelen inderdaad vermijden en ervoor zorgen dat vuil zich niet te veel ophoopt. Met water kan je vaak al veel schoon krijgen overigens.

Reactie plaatsen

Download prijslijst grafstenen