Grafsteen schoonmaken

Een grafsteen schoonmaken en onderhouden

Een grafsteen schoonmaken en onderhouden is belangrijk voor de conditie van de grafsteen. Uiteraard wil je graag dat de grafsteen mooi blijft maar daarvoor moet deze wel regelmatig schoongemaakt en onderhouden worden. Alles over het schoonmaken en onderhouden van een grafsteen leest u hier.


Grafsteen schoonmaken

Grafsteen schoonmaken van natuursteen

Stappenplan grafsteen schoonmaken

Grafsteen onderhouden

Stap 1 grafsteen schoonmaken: bepaal het soort steen

Het is erg belangrijk om te bepalen van welk materiaal de grafsteen gemaakt is, voordat je deze gaat schoonmaken. Door te behandelen met een voor een andere soort steen bedoeld reinigingsmiddel, kan de steen namelijk behoorlijk aangetast worden en dat is natuurlijk zonde. Weet je niet zeker van welk materiaal de grafsteen gemaakt is. Vraag het dan na bij iemand met kennis van natuursteen.

Het soort steen kan veel verschil uitmaken. Zo wordt een steen van marmer sneller vies en is deze lastiger schoon te maken dan een grafsteen van bijvoorbeeld graniet. Graniet is een vrij onderhoudsvriendelijker materiaal. Vaak is een zachte doek en wat water bijvoorbeeld al voldoende om een granieten grafsteen schoon te maken. 
grafsteen poetsen

Stap 2 grafsteen schoonmaken: verwijder los vuil

Los vuil zoals blaadjes, gras of takjes kunnen gemakkelijk verwijderd worden met een bezem of een zachte borstel. 
vuil op grafsteen

Stap 3 grafsteen schoonmaken: verwijder hechtend vuil met een zachte borstel en veel water

Nadat je de grafsteen met een zachte borstel afgepoetst hebt is het slim om eerst te kijken of de grafsteen schoon wordt door enkel water te gebruiken. Je kunt als dit niet voldoende is altijd daarna nog met reinigingsmiddel aan de slag gaan. Gebruik altijd een zo zacht mogelijke borstel als dat mogelijk is om de grafsteen schoon te kunnen krijgen en gebruik veel water. Dat vele water zorgt ervoor dat je geen krassen krijgt. 
kaarsvet verwijderen grafsteen

Stap 4 grafsteen schoonmaken: hechtend vuil verwijderen met reinigingsmiddel 

Kies je ervoor om een grafsteen reinigingsmiddel te gebruiken? Het is dan vaak verstandig om het middel even op de grafsteen in te laten werken. Na een paar minuten kun je voorzichtig wat schrobben met een borstel. Let er wel op dat je ten alle tijden een zachte borstel gebruikt om krassen te voorkomen. Gebruik daarom ook absoluut geen schuursponsje. Qua reinigingsmiddel raden we je ten zeerste af om schurende of zuurhoudende producten te gebruiken zoals Andy of Cif. Ook autowas laat de auto er prachtig uitzien, maar kan beter niet gebruikt worden op natuursteen. Er kunnen dan plekken op de grafsteen ontstaan of de grafsteen wordt dof. Wat we je wel aanraden is om een natuursteen reiniger, die geschikt is voor het schoonmaken van grafstenen te gebruiken. 
tips grafsteen schoonmaken

Extra tips grafsteen schoonmaken en onderhouden

  •  Verplaats voorwerpen regelmatig.

Door een bloempot of bijvoorbeeld een lantaarn lang te laten staan, kan er een verkleuring op de grafsteen ontstaan die niet gemakkelijk te verwijderen is. Dit wordt voorkomen door de voorwerpen op de grafsteen regelmatig te verplaatsen.

  • Verwijder viezigheid zo snel mogelijk 

Zit er een vlek op de grafsteen? Bijvoorbeeld van kaarsvet, aarde of olie? Verwijder deze vlek dan zo snel mogelijk. Hoe sneller een vlek verwijderd wordt, hoe makkelijker dit gaat.

  • Test reinigingsmiddel op een klein stukje

Test voordat je de grafsteen gaat schoonmaken eerst het reinigingsmiddel op een klein stukje van de grafsteen. Mocht je toch niet het juiste schoonmaakmiddel gebruikt hebben, is niet direct de gehele grafsteen aangetast.

Grafsteen schoonmaken van marmer

Bij Grafsteenwinkel worden grafstenen geproduceerd uit graniet. Vroeger werden grafstenen regelmatig gemaakt van marmer. Een grafsteen van wit marmer kan na verloop van tijd best wel vies zijn. De grafsteen zal met groene zeep niet meer zijn oorspronkelijke schoonheid terugkrijgen. In dat geval wordt het aangeraden om gebruik te maken van chloor. Eerst spoel je de grafsteen goed met water en daarna breng je pure chloor aan op de steen. Laat dit een halfuurtje intrekken en spoel het chloor daarna van de grafsteen af. De grafsteen zou nu al een stuk schoner moeten zijn. Is de grafsteen nog niet helemaal schoon? Breng dat opnieuw chloor aan maar laat dit nu langer intrekken. Kom bijvoorbeeld de volgende dag pas terug en spoel dan het chloor van de grafsteen af. 

Let op: niet op alle begraafplaatsen mag chloor gebruikt worden voor het reinigen van grafstenen. Er kan in dat geval speciaal reinigingsmiddel gebruikt worden. 

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een grafsteen

Kaarsvet op grafsteen

Hoe verwijder ik kaarsvet van een grafsteen?

Door de temperatuur van gesmolten kaarsvet trekt dit snel in de grafsteen. Het materiaal zal hierdoor verkleuren en dit is vrijwel niet zelf te verwijderen. De grafsteen zal daarom professioneel gepolijst moeten worden. 

We raden daarom altijd aan om geen open kaarsen te branden op of dicht in de buurt van de grafsteen. Gebruik in plaats daarvan een daarvoor bedoelde kaars in omhulsel of een graflantaarn. We raden je ook aan om bijvoorbeeld olielampen goed te verankeren. Ook een olievlek zul je namelijk nooit meer uit de grafsteen kunnen krijgen. 

Een andere optie is het gebruik van neppe kaarsjes. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten en hiermee voorkom je het risico van kaarsvet op de grafsteen volledig. 

middelen grafsteen reinigen

Welke middelen kan ik gebruiken voor het schoonmaken van een grafsteen? 

Op de markt zijn verschillende reinigers voor het schoonmaken van grafstenen verkrijgbaar. Let er bij een grafsteen van Grafsteenwinkel altijd op dat de reiniger geschikt is voor graniet/natuursteen. 

Echter kunnen er ook andere middelen gebruikt worden. Zo raden we aan groene zeep te gebruiken. Groene zeep is een goedkoop, natuurlijk middel wat de grafsteen niet aan zal tasten. We raden je ten zeerste af om schurende of zuurhoudende middelen te gebruiken. Dit kan vlekken geven of de grafsteen dof maken. 

Grafsteen regelmatig schoonmaken

Hoe vaak moet een grafsteen schoongemaakt worden?  

Grafstenen van graniet zijn redelijk onderhoudsvrij. Wanneer er geen grof vuil op zit hoeven ze niet heel uitgebreid schoongemaakt worden. Wel is het verstandig de grafstenen regelmatig met veel water af te spoelen. Ook het verwijderen van losse bladeren en takjes zorgt ervoor dat het graf er verzorgd uit blijft zien. 

De ene grafsteen zal meer onderhoud nodig hebben dan de andere. Dit is onder andere afhankelijk van het materiaal en de kleur van het materiaal.