Grafstenen Rotterdam

Grafstenen Rotterdam - Alle informatie, prijzen en regels vind je hier!


Een grafsteen plaatsen in Rotterdam, als het de eerste keer is kan dat best lastig zijn. Tussen de verschillende begraafplaatsen in Rotterdam zitten namelijk veel verschillen. Een grafsteen wordt ook wel een gedenkteken of een grafmonument genoemd.

Je leest hier alle informatie over het plaatsen van een gedenkteken in Rotterdam, en de verschillen hier tussen. 

Grafsteen Rotterdam

Inhoud 'Grafstenen Rotterdam'

1. Welke soorten graven zijn er in Rotterdam?

2. Welke soorten grafvakken zijn er in Rotterdam?

3. Welke afmetingen mag een grafsteen in Rotterdam op een algemeen graf hebben?

4. Welke afmetingen mag een grafsteen in Rotterdam op een particulier graf hebben?

5. Welke begraafplaatsen zijn er in Rotterdam?

6. Wat voor soort grafstenen zijn er mogelijk in Rotterdam?

7. Van welk materiaal mag een grafsteen in Rotterdam worden gemaakt?

8. Waar grafsteen kopen in Rotterdam?

Wat voor soorten graven zijn er in Rotterdam?

Wanneer je in Rotterdam een grafmonument wilt laten plaatsen kan dit op twee verschillende soorten graven. Dit zijn namelijk particuliere graven en algemene graven. 

Algemeen graf Rotterdam

grafsteen rotterdam algemeen graf

Een graf met onbekenden

In Rotterdam worden er in een algemeen graf 2, 3 of 4 personen begraven, die elkaar niet kennen. Deze graven worden door de beheerder in Rotterdam chronologisch toegewezen. 

Termijn van een algemeen graf in Rotterdam: 15 jaar

Een algemeen graf heeft in Rotterdam een periode van 15 jaar. Deze periode kan niet verlengd worden. Er kan wel gekozen worden voor het herbegraven in een eigen/particulier graf. 

Liggende grafsteen 

In het algemene graf liggen meerdere personen die elkaar niet kennen. De nabestaanden mogen daarom van elke persoon een liggende graftegel plaatsen. De grafstenen komen voor elkaar te liggen. 

Particulier graf Rotterdam

Grafsteen rotterdam particulier graf

Graf met bekenden

In een particulier graf mogen er in Rotterdam meerdere personen begraven worden. De rechthebbende (degene die de grafrechten betaalt) bepaalt wie er in het graf begraven worden. Vaak zijn de personen die bij elkaar worden begraven in een particulier graf familie van elkaar. Vandaar dat een particulier graf ook wel een familiegraf wordt genoemd.

Termijn van het graf: 15/30 jaar

Bij een particulier graf wordt in Rotterdam grafrechten afgegeven van 15 of 30 jaar. Daarna kan deze termijn worden verlengd op verzoek van de rechthebbende en na betaling van de grafrechten.

Staande grafsteen 

Op een particulier graf mag een staande steen worden geplaatst. Vaak staan op 1 steen de namen van alle overledenen in dat graf.

Wat voor soorten grafvakken zijn er in Rotterdam?

Rotterdam heeft een multiculturele samenleving en daarom zijn er op de begraafplaatsen grafvakken voor bepaalde stromingen. 


De genoemde grafvakken zijn op specifieke begraafplaatsen te vinden.


Rooms-Katholiek grafvak

Je vindt deze grafvakken op begraafplaats Crooswijk, Hofwijk, Hoek van Holland, Zuiderbegraafplaats, Oudeland, Rozenburg en Oud-Hoogvliet.

Islam Ahmadiya grafvak

Je vindt dit grafvak alleen op de Zuidbegraafplaats in Rotterdam. 

Chinees grafvak

Je vindt dit grafvak op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam. 

Islamitisch grafvak

Op de begraafplaatsen Crooswijk en de Zuiderbegraafplaats vindt je Islamitische grafvakken. 

Islam Javaans grafvak

Voor een grafsteen in Rotterdam op een Islam Javaans grafvak kun je terecht op de Zuiderbegraafplaats. 

Islam Pakistaans grafvak

Op de Zuiderbegraafplaats is een Islam Pakistaans grafvak. 

Islam Soennitisch grafvak

Op de Zuiderbegraafplaats is een Islam Soennitisch grafvak. 

Ik wil graag de prijslijst 'Grafstenen Rotterdam' bekijken 

Welke afmetingen mag een grafsteen in Rotterdam op een algemeen graf hebben?

Er gelden strenge regels voor het plaatsen van een grafsteen op een algemeen graf. De gemeente plaatst een standaard, grijze tegel op het graf. Desondanks kiest de nabestaande er vaak om deze te vervangen, door middel van een voor een gepersonaliseerde grafsteen van graniet. Dit wordt ook wel een graftegel genoemd. Deze liggende grafsteen moet 50 x 50 x 5 cm zijn. Deze mag dus niet groter, maar ook niet kleiner zijn. Wanneer er wordt gekozen voor een granieten grafsteen mag hierop een tekst en zelfs een foto worden aangebracht.


Grafsteenwinkel heeft deze gepersonaliseerde, liggende grafstenen in 4 standaard kleuren in het assortiment. De prijzen hiervoor varieren tussen 550 – 600 euro, inclusief een tekst van 100 tekens en plaatsing op de begraafplaats.

Welke afmetingen mag een grafsteen in Rotterdam op een particulier graf hebben?

Op een particulier graf is er meer vrijheid om een grafsteen te plaatsen. De maximale afmetingen zijn 80 x 180 cm (breedte x lengte). De maximale hoogte is 100 cm. De grafsteen op een particulier graf mag ook kleiner zijn dan de voorgeschreven afmetingen. Ook is het bijvoorbeeld toegestaan om een zwerfkei te plaatsen (mits deze binnen de afmetingen past). Ook is er binnen de grenzen van 80 x 180 cm de mogelijkheid om beplanting aan te brengen in bijvoorbeeld een plantenvak.

Grafsteenwinkel heeft vele mogelijkheden, uiteenlopend tussen 1.275 – 2.000 euro voor het plaatsen van een staande grafsteen op een particulier graf in Rotterdam.

40 jaar

ervaring door heel Nederland

1.000+

tevreden klanten per jaar

20 - 40%

goedkoper dan in de winkel

grafsteen Rotterdam vergunning

Heb ik een vergunning nodig om een grafsteen te plaatsen in Rotterdam?

Voor het plaatsen van een grafsteen in de gemeente Rotterdam heb je altijd een vergunning nodig. De gemeente geeft deze vergunning af, als deze voldoet aan de gestelde regels. Het aanvragen van de vergunning gaat aan de hand van een speciaal formulier en de tekeningen van de grafsteen. Aan de hand daarvan bepaald de gemeente of er een vergunning afgegeven kan worden.


Voor het afgeven van een vergunning worden legeskosten in rekening gebracht. Deze worden door de gemeente Rotterdam rechtstreeks in rekening gebracht bij de nabestaande(n). De legeskosten bedragen 137 euro voor een particulier graf en 68 euro voor een algemeen graf.

Naast deze kosten worden er ook onderhoudskosten door de gemeente in rekening gebracht. 

Grafsteen Rotterdam Prijslijst goedkoop, voordelig

Wat kost een grafsteen in Rotterdam?

Wij krijgen regelmatig de vraag wat het kost om een grafsteen te plaatsen in Rotterdam. Omdat we exact weten wat wel en niet is toegestaan, kunnen we je precies vertellen wat een grafsteen kost. In deze prijzen zijn direct alle kosten meegenomen, dus ook een tekst van maximaal 100 tekens en de plaatsing op de begraafplaats.

De enige kosten die hier nog bij komen zijn de vergunningskosten en de onderhoudskosten van de gemeente Rotterdam.

Welke begraafplaatsen zijn er in Rotterdam?

Begraafplaats Charlois Rotterdam

Sinds 1924 is aan de Charloisse Lagedijk, Begraafplaats Charlois te vinden. Er zijn twee gebouwen op deze begraafplaats, een kapel en een ontvangstkamer. De begraafplaats wordt omschreven met de woorden stijl, rust en aandacht.


Adres begraafplaats Charlois:

Protestante Begraafplaats Charlois

Charloisse Lagedijk 680

3084 LJ Rotterdam 

Begraafplaats Crooswijk Rotterdam

De algemene begraafplaats Crooswijk te Rotterdam is al ruim 185 jaar in gebruik. Gevestigd in de wijk Crooswijk. Met mooie bomen en de vele vogels is de begraafplaats een geliefde plek.


Adres begraafplaats Crooswijk:
Begraafplaats Crooswijk

Kerkhoflaan 1

3034 TA Rotterdam

Begraafplaats Hillegersberg Rotterdam

Begraafplaats Hillegersberg Rotterdam

Deze begraafplaats is eigendom van en wordt beheerd door de Protestantse gemeente Rotterdam Noordrand. Op de begraafplaats zijn diverse soorten particuliere graven. Zo zijn er zandgraven maar bestaat ook de mogelijkheid tot het begraven in een keldergraf. 


Adres begraafplaats Hillegersberg:

Begraafplaats Hillegersberg

Kerkdreef 2

3054 Rotterdam 

Begraafplaats Hofwijk Rotterdam

Begraafplaats Hofwijk Rotterdam

Begraafplaats Hofwijk wordt gekenmerkt door haar bijzondere gebouw. Hofwijk is het enige gemeentelijke crematorium in Rotterdam. De begraafplaats zelf heeft naast een algemeen en een Rooms-Katholiek gedeelte ook een urnentuin. 


Adres begraafplaats Hofwijk:

Begraafplaats en Crematorium Rotterdam Hofwijk

Delftweg 230

3046 ND Rotterdam

Begraafplaats Oud Kralingen Rotterdam

Begraafplaats Oud Kralingen Rotterdam

De begraafplaats in Oud Kralingen is eigendom van de Hervormde Gemeente Kralingen. Echter worden hier overledenen begraven van alle overtuigingen en gezindten. Deze begraafplaats in Rotterdam biedt onder andere ruimte voor algemene en particuliere graven, maar er is ook een graf- en urnenkelder.


Adres begraafplaats Oud Kralingen:

Begraafplaats Oud Kralingen

Laan van Oud Kralingen 1

3066 HA Rotterdam

Begraafplaats St. Laurentius Rotterdam

Begraafplaats St. Laurentius ligt midden in de nieuwe wijk Nieuw Crooswijk in Rotterdam. De begraafplaats is een bijzondere, mooie plaats. Een paar jaar geleden is deze dan ook aagewezen als Gemeentelijk Monument. De begraafplaats is een rustig, groen oord en is daarom niet alleen voor nabestaanden, maar voor iedereen een plek voor bezinning, troost en rust. 


Adres begraafplaats St. Laurentius:

R.K. Begraafplaats en Crematorium Sint Laurentius

Nieuwe Crooswijkseweg 123

3034 PN Rotterdam

Zuiderbegraafplaats Rotterdam

De Zuiderbegraafplaats is een mooie begraafplaats in Rotterdam welke ruimte biedt voor veel diverse soorten grafvakken. Zo zijn er verschillende vakken voor bepaalde stromingen maar is er ook een Feyenoordvak. 


Adres Zuiderbegraafplaats Rotterdam:

Slinge 50

3084 EB Rotterdam

Begraafplaats Rozenburg

De begraafplaats Rozenburg ligt middenin de dorpskern Rozenburg. Op de 150 jaar oude begraafplaats liggen voornamelijk mensen uit de plaats Rozenburg begraven.


Adres Begraafplaats Rozenburg Rotterdam:

Molenweg 40

3181 AT Rotterdam


Begraafplaats Hoek van Holland

Kerkhofweg 6

3151 TN Hoek van Holland

De begraafplaats in Hoek van Holland is gelegen aan een bos- en duingebied.


Begraafplaats Oud-Overschie

Overschiese Dorpsstraat 90

3043 CT Rotterdam

Op de begraafplaats Oud-Overschie worden geen nieuwe graven meer uitgegeven.


Begraafplaats Oudeland

Oudelandseweg 211

3194 XA Rotterdam-Hoogvliet

Begraafplaats Oudeland is een jonge en eenvoudige begraafplaats. Sinds 1967 wordt er op deze begraafplaats begraven.


Begraafplaats Pernis

Ring 548

3195 XT Rotterdam

Begraafplaats Pernis is een kleine, ruim 100-jarige begraafplaats.


Wat voor soort grafstenen zijn er mogelijk in Rotterdam?

Er zijn veel verschillende soorten grafstenen. Het eerste, belangrijke onderscheid wat er is te maken is een grafsteen voor een algemeen graf of een grafsteen voor een particulier graf. Een grafsteen voor een algemeen graf op de algemene begraafplaatsen in Rotterdam is altijd een liggende grafsteen van 50 x 50 x 5 cm. Deze wordt plat op de grond geplaatst.


Zo een liggende grafsteen ziet er zo uit:

                                                        Liggende grafsteen Rotterdam


Een grafsteen voor een particulier graf is in veel gevallen een staand gedeelte (ook wel letterplaat genoemd) en een liggend gedeelte (ook wel zerk genoemd). Het liggende gedeelte is in de meeste gevallen een granieten omranding, in hetzelfde materiaal als de letterplaat. In het midden ontstaat daardoor een vak, wat opgevuld kan worden door middel van grind. Daarnaast kan dit als plantenvak dienen, mits het niet opgevuld wordt met grind. Een combinatie van een grind en plantenvak komt ook vaak voor. Het is ook mogelijk om op de omranding een granieten afdekplaat te monteren. Hierdoor ontstaat een volledig onderhoudsvriendelijke grafsteen.


Onderstaande foto is een voorbeeld van een staande grafsteen met omranding en grind. 


                           Staande grafsteen Rotterdam


Wil je graag alle mogelijkheden en opties bekijken voor een voordelige grafsteen in Rotterdam? Bekijk dan onze Prijslijst Grafstenen Rotterdam


Naast de staande grafsteen en kleine liggende grafsteen is het ook mogelijk om volledig liggende grafsteen van 80 x 180 cm (breedte x lengte) op een particulier graf te plaatsen. Een dergelijke grafsteen wordt op een (beton)roef geplaatst, waardoor een hellend vlak ontstaat. Hierop wordt de tekst aangebracht door middel van zandstralen. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van oplegletters van brons of aluminium.


Als laatste is er de mogelijkheid om een ruwe steen als grafmonument te plaatsen. De natuurlijke uitstraling van een ruwe steen of zwerfkei spreekt mensen aan. De exclusiviteit van een ruwe steen of zwerfkei (vaak is er maar 1 exemplaar) zorgt ervoor dat een bijzonder grafmonument ontstaat.

Van welk materiaal mag een grafsteen in Rotterdam worden gemaakt?

Grafstenen Rotterdam met duurzame materialen

De gemeente Rotterdam schrijft voor dat een grafsteen gemaakt dient te worden van duurzame natuursteen of een ander duurzaam materiaal. Grafsteenwinkel maakt alle grafstenen van graniet. Dit is een zeer harde en duurzame steensoort en daardoor erg geschikt om grafstenen van te maken.


Onderstaande grafsteen is gemaakt van graniet, in de kleur Himalaya Blue. Deze grafsteen is verkrijgbaar bij Grafsteenwinkel.


Grafsteen graniet Rotterdam


Grafstenen Rotterdam met alternatieve materialen

Het is ook mogelijk om RVS of glas te verwerken in een grafsteen. Dit is, mits de regels worden gevolgd, toegestaan op de begraafplaatsen in Rotterdam.

Grafstenen Rotterdam met marmer of hardsteen 

Als laatste is het mogelijk om een grafsteen te produceren van marmer of hardsteen. Echter verkleuren deze materialen na een aantal jaar op de begraafplaats. Een granieten grafsteen heeft hier veel minder last van en blijft daardoor mooier.

Wat zijn de onderhoudskosten van grafstenen Rotterdam?

De gemeente Rotterdam brengt kosten in rekening voor het onderhoud van een graf. Zodra een grafsteen op een graf wordt geplaatst, worden deze kosten in rekening gebracht.

Jaarlijkse kosten algemeen graf Rotterdam

De jaarlijkse kosten voor het onderhoud van een grafsteen op een algemeen graf bedragen 31 euro.

Jaarlijkse kosten particulier graf Rotterdam

De jaarlijkse kosten voor het onderhoud van een grafsteen op een particulier graf (tot 4 m²) bedragen 68 euro.

Daarnaast is het mogelijk om de onderhoudskosten af te kopen voor de resterende looptijd.


Overzicht onderhoudskosten grafstenen Rotterdam

 

Ja, ik ben benieuwd naar de prijzen van een grafsteen in Rotterdam!

Waar een grafsteen kopen in Rotterdam?

Grafsteenwinkel Rotterdam

Wil je graag de mogelijkheden van een grafsteen in Rotterdam weten? Je bent van harte welkom in onze showroom in Rotterdam! 


Grafsteenwinkel zit in Rotterdam gevestigd in de K@ntoren, naast winkelcentrum Alexandrium. We raden je aan vooraf een afspraak te maken. 


Adres Grafsteenwinkel Rotterdam: 

Marten Meesweg 8

3068 AV, Rotterdam